{ * Google recaptcha v3 *} { * devMode *}

Raad van State kritisch over wetsvoorstel vrij en veilig onderwijs

Het wetsvoorstel
Met het wetsvoorstel vrij en veilig onderwijs beoogt de regering de veiligheid op scholen verder te versterken, door middel van een aantal maatregelen:

  • Uitbreiding van de veiligheidsmonitor (vragenlijst over veiligheidsbeleving) naar alle leerlingen en personeelsleden;
  • Uitbreiding van de meld-, overleg- en aangifteplicht seksuele misdrijven naar meerderjarigen en naar de situatie waarin sprake is van mogelijke seksuele intimidatie;
  • Introductie van een registratie- en meldplicht voor veiligheidsincidenten;
  • Introductie van een verplichting tot het aanstellen van zowel een interne als een externe vertrouwenspersoon;
  • Herziening van het klachtenstelsel: aansluiting bij een landelijke klachtencommissie wordt verplicht;
  • Introductie van een jaarlijkse evaluatieplicht van het veiligheidsbeleid.

Advies Raad van State
Op 26 maart 2025 heeft de Afdeling advisering van de Raad van State advies gegeven over dit wetsvoorstel. De Raad van State toont zich daarbij erg kritisch.

Raad van State: Advies wetsvoorstel vrij en veilig onderwijs

Volgens de Raad van State is het versterken van de veiligheid op school niet mogelijk zonder aandacht voor een veilige schoolcultuur. De regering heeft volgens de Raad van State niet goed toegelicht hoe de voorgestelde maatregelen effectief aan een veilige schoolcultuur bijdragen. De focus op administreren, monitoren, melden en controleren kan volgens de Raad van State bovendien een averechts gevolg hebben, namelijk dat er minder ruimte, tijd en aandacht is voor het open gesprek.

Verder constateert de Raad van State dat de regering niet goed heeft uitgelegd waarom de voorgestelde maatregelen proportioneel zijn in het licht van de inrichtingsvrijheid en waarom zij opwegen tegen de extra lasten voor scholen en onderwijspersoneel.

Ook maakt de Raad van State opmerkingen over de verhouding tot de Arbeidsomstandighedenwet. Volgens de Raad lenen de wettelijke verplichtingen die primair gaan over de veiligheid van het personeel zich beter voor arbowetgeving dan voor onderwijswetgeving. Daarom luidt het advies om de veiligheidsmonitor voor onderwijspersoneel te heroverwegen en de meldingen van ernstige veiligheidsincidenten over personeelsleden te schrappen.

Conclusie
De Raad van State adviseert de regering met een aantal terechte punten van kritiek om het huidige wetsvoorstel aan te passen voordat het bij de Tweede Kamer zal worden ingediend. Hoe de regering hiermee om zal gaan, is nu nog de vraag.

Wij houden u natuurlijk op de hoogte van de verdere gang van zaken met betrekking tot dit wetsvoorstel.