{ * Google recaptcha v3 *} { * devMode *}

Melding Veilig Thuis bij onenigheid met ouders over passende ondersteuning?

Wij krijgen regelmatig de vraag van scholen en schoolbesturen of zij een melding Veilig Thuis kunnen doen bij een slepend conflict met ouders over de ondersteuning die hun kind behoeft met als gevolg dat de leerling thuis komt te zitten. Bijvoorbeeld doordat ouders hun kind niet inschrijven bij de door de school aangegeven andere passende school die bereid is om deze leerling toe te laten.

Een school kan een melding doen bij Veilig Thuis bij een vermoeden van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Ernstige verwaarlozing of andere vormen van zorgwekkende situaties die maken dat een kind mogelijk in zijn of haar ontwikkeling wordt bedreigd, vallen hieronder. Veilig Thuis kan dan onderzoeken of er daadwerkelijk sprake is van een onveilige situatie en welke ondersteuning of hulp er nodig is. De school moet de Meldcode volgen, waarin onder meer is opgenomen dat ouders worden geïnformeerd voordat een dergelijke melding wordt gedaan. Dat is slechts anders in geval van calamiteiten of zeer ernstige situaties die maken dat de ouders niet vooraf ingelicht kunnen worden.

In november 2020 is er de rapportage Verbeteraanpak passend onderwijs en route naar inclusiever onderwijs verschenen. Dit rapport bevat 25 verbeterpunten, waaronder het punt dat het doen van een melding bij Veilig Thuis, uitsluitend omdat ouders en school het niet eens kunnen worden over passende ondersteuning en hun kind vervolgens thuishouden, onwenselijk is.

Onlangs is er een brochure verschenen, die is opgesteld door de landelijke oudervereniging Balans in opdracht van het Ministerie van OCW, in welke brochure informatie is opgenomen over het al dan niet doen van een melding Veilig Thuis in de situatie dat een kind niet naar school gaat.[1] Hierin wordt aangegeven dat als ouders en school het niet eens zijn over passend onderwijs en er geen andere zorgen zijn, er geen melding behoeft plaats te vinden.

Vanzelfsprekend is het doen van een Veilig Thuis melding geen oplossing voor het onderliggende conflict over passend onderwijs en zal er altijd getracht moeten worden om er met ouders zelf uit te komen, bijvoorbeeld door tussenkomst van een onderwijsconsulent. Maar de situatie waarin een kind langdurig van klassikaal onderwijs wordt verstoken en waarbij ouders alle vertrouwen in de school hebben verloren, kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van het kind en het doen van een melding kan zeker overwogen worden als er sprake is van andere, bijkomende omstandigheden die maken dat er grote zorgen zijn over de ontstane situatie van het kind. Bij twijfel over het al dan niet doen van een melding kan er altijd (op basis van een geanonimiseerde casusbeschrijving) advies worden ingewonnen bij Veilig Thuis. Tot slot zijn er zeer zeker ook dermate ernstige situaties denkbaar die zouden kunnen maken dat je als school laakbaar hebt gehandeld als je juist geen melding zou hebben gedaan.