Inhoud
Met betrekking tot de huisvesting van scholen in het primair en voortgezet onderwijs is een belangrijke taak weggelegd voor de gemeente. In overleg met de gemeente worden vaak goede oplossingen bereikt, bijvoorbeeld over het vergroten of renoveren van een schoolgebouw. Maar hoe zit dit eigenlijk juridisch? Bent u als schoolbestuur overgeleverd aan de welwillendheid van het college van burgemeester en wethouders? Of kunt u soms ook gewoon een harde claim leggen op vierkante meters of andere huisvestingsvoorzieningen?
Tijdens deze training wordt het wettelijk stelsel van onderwijshuisvesting besproken. Daarnaast wordt de modelverordening van de VNG besproken, waarop de meeste gemeenten hun verordening voor onderwijshuisvesting hebben gebaseerd. Ook wordt aandacht besteed aan toekomstige wijzigingen in de wetgeving, bijvoorbeeld het wetsvoorstel planmatige en doelmatige aanpak onderwijshuisvesting en de mogelijkheden die dit wetsvoorstel biedt om tot betere oplossingen te komen voor de huisvesting van scholen.
Er is tijdens deze training ruimte om eigen vragen en casuïstiek in te brengen
Leerdoelen
Na afronding van deze training:
- weet u welke onderwijshuisvestingsvoorzieningen er bestaan;
- kent u de procedure om deze voorzieningen aan te vragen en weet u wat de geldende criteria daarvoor zijn;
- bent u op de hoogte van komende wetswijzingen, bijvoorbeeld ten aanzien van de plicht voor scholen om een meerjarenonderhoudsplan op te stellen en de plicht voor gemeenten om een integraal huisvestingsplan (IHP) op te stellen.
Doelgroep
Alle functionarissen die te maken hebben met onderwijshuisvesting, bijvoorbeeld stafmedewerkers, bestuurssecretarissen, rectoren/directeuren, bestuurders en toezichthouders.
Programma
13.00 – 13.30 uur inloop, ontvangst met broodjes
13.30 – 13.45 uur opening en voorstel ronde
13.45 – 14.30 uur lezing deel I
14.45 – 15.00 uur pauze
15.00 – 16.30 uur lezing deel II
16.30 – 17.00 uur afsluiting met borrel
* Kosten bedragen € 575,00 exclusief BTW per deelnemer, inclusief lunch, koffie/thee, versnapering en borrel. Er is een speciale korting voor klanten met een mantelovereenkomst van 20%
Inschrijven
Datum: Dinsdag 18 maart 2025
Tijdstip: 13.30 – 16.30 uur
Locatie: Heemstede
Datum: Dinsdag 27 mei 2025
Tijdstip: 13.30 – 16.30 uur
Locatie: Heerlen
Datum: Dinsdag 9 december 2025
Tijdstip: 13.30 – 16.30 uur
Locatie: De Bilt (Utrecht)
Herman Berendsen is als partner-advocaat verbonden aan het Onderwijskantoor. Doordat hij het onderwijs van binnenuit kent weet hij als geen ander dat bestuurders niet alleen rekening hebben te houden met wet- en regelgeving, maar ook rekening dienen te houden met de belangen van leerlingen, ouders en personeel die elke dag om aandacht vragen. Verder heeft hij zich gespecialiseerd in het aanbestedingsrecht, onderwijsrecht en huisvesting en bekostiging.
Martin Hofman is advocaat bij het Onderwijskantoor. Hij houdt zich inmiddels al bijna 25 jaar bezig met het adviseren en procederen in arbeidszaken, waardoor hij in staat is om het arbeidsrecht aan de hand van praktische voorbeelden vanuit de praktijk goed inzichtelijk te maken.