Inhoud
Goed bestuur en goed toezicht zijn essentieel voor de continuïteit en kwaliteit van elke onderwijsorganisatie. Maar wat zegt nu het wettelijk kader over de kwaliteit van het bestuur en het intern toezicht en hoe wordt daar toezicht op gehouden? Welke sectorale afspraken zijn er gemaakt en welke risico’s liggen op de loer wanneer de governance niet op orde is? In deze training wordt een beeld geschetst van de eisen die worden gesteld aan de governance van een onderwijsorganisatie. De training kent de volgende onderwerpen:
1. De juridische inrichtingsvrijheden en -eisen met betrekking tot bestuur en intern toezicht zoals die volgen uit de Grondwet (vrijheid van onderwijs) en het Burgerlijk Wetboek (inrichting van vereniging, stichting en coöperatie).
2. De aanvullende inrichtingseisen die worden gesteld in de sectorwetgeving van het funderend onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.
3. Het toezicht(kader) van de Inspectie van het Onderwijs op de governancebepalingen.
4. De aansprakelijkheidsbepalingen voor bestuurders en toezichthouders.
5. De betekenis en inhoud van de governancecodes in het po, vo en mbo en de Code goed toezicht van de VTOI-NVT.
6. Het spanningsveld tussen enerzijds het streven van de politiek naar onafhankelijk toezicht op samenwerkingsverbanden en anderzijds de (financiële en onderwijskundige) belangen van schoolbesturen in dat samenwerkingsverband.
7. De actuele ontwikkelingen met bijzondere aandacht voor de toenemende wetgeving op het gebied van overheidssturing.
Elk onderwerp wordt mede toegelicht aan de hand van praktijkcasussen en jurisprudentie.
Leerdoelen
Aan het einde van de training heeft u kennis van de wet- en regelgeving met betrekking tot de inrichting van de governance van een school, de eisen die worden gesteld aan bestuur(ders), intern toezicht(houders) en alle relevante ontwikkelingen over dit onderwerp.
Doelgroep
De training is bedoeld voor bestuurders, leidinggevenden, bestuurssecretarissen, juristen en beleidsmedewerkers governance.
Programma
12.30 – 13.00 uur inloop, ontvangst met broodjes
13.00 – 13.15 uur opening en voorstelronde
13.15 – 14.30 uur lezing deel I
14.30 – 14.45 uur pauze
14.45 – 16.00 uur lezing deel II
16.00 – 17.00 uur afsluiting met borrel
* Kosten bedragen € 750,00 exclusief BTW per deelnemer, inclusief naslagwerk, lunch, koffie/thee, versnapering en borrel. Er is een speciale korting voor klanten met een mantelovereenkomst van 20%
Inschrijven
Datum: Dinsdag 22 april 2025
Tijdstip: 13.00 - 17.00 uur
Locatie: Heerlen
Datum: Dinsdag 23 september 2025
Tijdstip: 13.00 - 17.00 uur
Locatie: De Bilt (Utrecht)
Datum: Dinsdag 25 november 2025
Tijdstip: 13.00 - 17.00 uur
Locatie: Heemstede
Herman Berendsen is als partner-advocaat verbonden aan het Onderwijskantoor. Doordat hij het onderwijs van binnenuit kent weet hij als geen ander dat bestuurders niet alleen rekening hebben te houden met wet- en regelgeving, maar ook rekening dienen te houden met de belangen van leerlingen, ouders en personeel die elke dag om aandacht vragen. Verder heeft hij zich gespecialiseerd in het aanbestedingsrecht, onderwijsrecht en huisvesting en bekostiging.
Bart Lathouwers is werkzaam bij het Onderwijskantoor als onderwijsjurist. Zijn kennisgebied is de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB). Bart was via zijn vorige werkgever (de MBO Raad) betrokken bij dit onderwerp als adviseur en jurist voor MBO-instellingen op het gebied van onder meer governance en de Wet educatie en beroepsonderwijs.